Edouard Swenneker overleden

Afgelopen donderdag 26 maart is Edouard Swenneker op 90-jarige leeftijd overleden. Vandaag (dinsdag 31 maart) was de crematie. Familie en (schaak-)vrienden waren aanwezig om Edouard de laatste eer te bewijzen.

Edouard was de afgelopen decennia het hart en ziel van de schaakvereniging. Als penningmeester en schaakleraar heeft hij in het verleden samen met Jan van Gorp de vereniging uit het slop getrokken en laten opbloeien. Met zijn bezielende lessen wist hij veel mensen aan de club te binden. Buiten de jeugdlessen op de vrijdagavonden wist hij ook zijn zondagochtenden te besteden aan jeugdlessen en gaf hij vaak op verschillende avonden privélessen aan geïnteresseerde volwassenen en getalenteerde jeugd. Veel van de volwassenen die vanuit de jeugd zijn doorgestroomd kunnen zich nog wel herinneren dat hij langs de deur kwam om clubbladen uit te delen en een praatje te maken. De zaterdagen waarop door hem aanvullende schaaklessen werden gegeven en geCDI't werd, hebben een haast legendarische status bereikt. Edouard heeft zijn inzet en passie gedurende de jaren niet verloren. Pas toen zijn gezondheid het ècht niet meer toeliet om schaakles te geven op de vrijdagavond is hij hier mee opgehouden.

Edouard heeft meerdere generaties spelers aan het schaken gebracht en wordt met een warm hart herinnerd. Wij hebben een waar clubicoon verloren, maar zijn passie voor het schaakspel leeft voort in de vereniging.

We leven mee met de nabestaanden en hopen dat zij troost kunnen vinden in de gedachte dat Edouard een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in onze levens.

Edouard, we zullen je missen.
Je schaakvrienden.

Reacties

Ik heb toevallig vorige week aan u gedacht. Moge u nog vele schaakpartijen spelen daarboven.

een mooi begaafd en beschaafd mens waar ik respect voor had . hij heeft mijn zoon jelmer begeleid in het schaken met hart en ziel vanaf zijn zesde jaar. geloofde in zijn kwaliteiten en prikkelde hem om vooral door te blijven studeren.
jammer dat ik niet zijn laatste afscheid kon meemaken. ik hoop dat hij zijn rust vind

ceciel

Rust in vrede
U was altijd even aardig.
Vroeger waren het altijd leuke schaaklessen.
En het was ook leuke bij u op de koffie
ook gecondoleerd van papa en mama.
Bastiaan en Jeroen van de Rijt

Een Beschaafd Mens waar ik Respect voor had. toen ik bij de club zat mooie leerzame partijen gespeeld. Het is jammer dat ik de site niet eerder heb bezocht. anders had ik zeker de laatste eer en groet over gebracht. maar stuur zeker en vast bep nog de condolancekaart toe. en een bezoek op zijn rustplaats.

Met Edouard is een zeer bijzonder mens heengegaan. Ik leerde Edouard kennen rond 1991 toen ik in Tilburg woonde en we in het clublokaal van Rochade een schaakleraar 1 cursus van IM Herman Grooten volgden. Zo gedreven en toch zoveel rust uitstralend. Een bijzonder fijn mens. Bijzonder om hem gekend te mogen hebben. Een op en top schaakdier, in de beste betekenis van het woord, zo maken ze ze niet meer. Bedankt Edouard. En tot ooit, daarboven ... van schaakvriend Harry