TSV Rochade 1 verrassend kampioen van Klasse 1A (2015-2016)

Het afgelopen weekend kende NBSB Klasse 1A wel een heel onverwachte ontknoping. Bij aanvang van de laatste speelronde waren er 2 koplopers, Stukkenjagers 4 en Baronie 2. Stukkenjagers had daarbij het voordeel van een ruimere vracht bordpunten. Hun tegenstanders waren respectievelijk de middenmoters HMC 3 en Dubbelschaak 2 die beiden last hadden van een wisselvallig seizoen. Op 1 wedstrijdpunt volgde TSV Rochade 1 dat bij degradatiekandidaat Groot-Ravenstein 1 op bezoek mocht. Aangezien dat we niets meer in eigen hand hadden (ok, bij winst was er nog hoop maar ja ...) gingen we onbekommerd naar het pittoreske Ravenstein. Ontvangst door het thuisteam was hartelijk en de locatie was prima. Groot-Ravenstein had zich in ieder geval nog niet neergelegd bij een mogelijke degradatie en ging onvervaard de strijd met ons aan op elk bord. Op de meeste borden ontwikkelde zich daardoor gelijk opgaande partijen vol met de bekende gemiste kansen, oneindige manoeuvres en voordelen veroveren en weer kwijt raken. Ratingverschillen konden zo de prullenbak in. Als eerste was deze keer Rick klaar op bord 1. Met een, voor zijn doen, redelijk normale opbouw wist hij vlug voordeel te krijgen en zijn tegenstander tot opgeven te dwingen. Kort daarna ging het op bord 3 bij Eric op een soortgelijke manier fout en de stand was weer gelijk. Op bord 5 en 7 toonden Pierre en Mark veerkracht door na het kantelen van hun wedstrijd de rug te rechten en alsnog remises binnen te halen. Op bord 4 bracht ik met zwart de stand weer in ons voordeel. Daar was ik gedurende de partij nog niet zo zeker van. Wit veroverde snel wat ruimte op de damevleugel en zwart drukte zachtjes met zijn pionnen op de koningsvleugel. Beide bewegingen verzandden wat door een overdaad aan verdedigende zetten. Toen besloot ik op de 28ste zet dan toch maar de knuppel in het hoenderhok te gooien. Hoewel Lc8-d7 logischer lijkt, open ik toch de koningsstelling. (zie partijdiagram: stelling na 28. ..., h5xg4)

r-bb---r
-p---pk-
p--p-nq-
P--Pp---
NP--Ppp-
-----P-P
--R---QN
--R--BK-

In plaats van het betere Ph2xg4, kon Wit de verleiding nu niet weerstaan en sloeg à tempo mijn loper (29. Tc2xc8, ...). Ik moest wel even slikken (“heb ik genoeg aanval?”). Na torenruil op c8 kwam ik met de zet die me dan toch voordeel gaf 30. ..., Th8xh3. Dreigingen alom. Wit besluit dat genoeg zwarte stukken een mogelijk dameverlies ruimschoots zou moeten compenseren en neemt een tweede loper (31. Tc8xd8,...). Maar via 32. ..., Th3-g3; 33. Dg2xg3, f4xg3; 34. Ph2-g4, Pf6xg4; loopt de witte afwikkeling niet helemaal volgens plan. Ik verwachtte nu na 35. f3xg4, ... met 35 ..., Dg6xe4 te kunnen voortzetten waarna alle witte stukken zweven en de zwarte pion op g3 matvarianten in de stelling brengt. Wit deed echter 35. Lf1-h3, ... met de hoop op wat tegendreiging maar na 35, .., Pg4-e3 houd ik gewoon een extra stuk over zonder dat wit enige compensatie heeft (direct Dg6-g5 is zelfs beter vanwege de dubbele dreiging Dg5xd8 en Dg5-d2 met ondekbaar mat). Wit geeft terstond op.Daarna de mooie rol van Jan om het eerste wedstrijdpunt voor Rochade te incasseren. In een open gevecht op bord 2, waarbij constant stukken en kwaliteiten in stonden, wist hij zo’n kwaliteit uiteindelijk te veroveren. In de eerste tijdnood fase bood hij die kwaliteit per ongeluk weer aan maar de tegenstander overzag het cadeau waarna Jan de partij gedegen uit schoof. We hadden nog een half puntje nodig van de resterende borden voor het tweede wedstrijdpunt. Een heel bordpunt om onze theoretische kans op de titel in leven te houden. Het werden er uiteindelijk 1 ½ . Pieter hield aan zijn titanengevecht op bord 6 een halfje over . Feiko, op 8, zelfs een vol punt doordat zijn tegenstander in een betere stelling een vol stuk in liet staan. Nadat we diverse partij momenten samen met de tegenstander nog de revue hadden laten passeren, vertrokken we richting Tilburg om te genieten van de (bijna) traditionele seizoensafsluiting bij restaurant Pino’s. Dit werd weer een gezellige bijeenkomst met als grootste open vraag “wat als ... ?”. En dan kom je op zondagochtend uit je bed en blijk je de kersverse kampioen te zijn. Na bijna 25 jaar keert TSV Rochade terug in de Brabantse promotieklasse. Het kan vreemd lopen soms. Je begint het seizoen met een (ongelukkig) verlies en een (gelukkig) gelijk spel, en meteen lijkt één van de doelstellingen (handhaven) al een uitdaging. Dan win je 5 matches op een rij en ben je toch “save”. En in de allerlaatste ronde gebeurt het onverwachte:
  • Beide kampioenskandidaten spelen gelijk!
  • En wij hebben de meeste bordpunten!
  • Kampioen!
  • Wat een weekend!

Ik wil trouwens alle spelers die hierbij geholpen hebben het afgelopen seizoen van harte bedanken. Zonder al onze gezamelijke inspannigen was dit nooit gelukt. Dus (Ace) Rick, (Doordouwer) Jan, (Rookie) Eric, (Soms playing/soms non-playing captain) Ben, (“liever een pion minder”) Pierre, (Verbijsterendt) Mark, (Attack) Pieter, (Super Sub) Jaap, (Joker) Gerwald, (Golden Oldie) Jan en natuurlijk (Last man standing/sitting) Feico bedankt voor jullie inzet.

Richard